چای سیاه، فواید و مضرات
چای یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار است و در تحقیقات فراوانی که درباره مصرف چای انجام شده آمده است که مصرف معمولی چای هیچ ضرری برای فرد ایجاد نمیکند.
به گزارش فارس چای یکی از پر طرفدارترین نوشیدنیهای دنیاست که در بین ایرانیان از ارزش و اهمیت خاصی برخوردار است و معمولاً ایرانیان بعد از مصرف غذا از این نوشیدنی استفاده میکنند؛ چای به عنوان نوشیدنی پیش غذا، پس غذا و در وعده صبحانه مصرف میشود و میتوان گفت که بعد از آب یکی از ارزانترین و پرطرفدارترین نوشیدنیها در دنیا محسوب میشود که میتواند فواید و مضراتی داشته باشد. چای علاوه بر اینکه یک نوشیدنی محسوب میشود به عنوان یک گیاه دارویی با ارزش نیز تلقی میشود. برای خواندن ادامه این مطلب بر روی فلش قرمز در بالای مطلب کلیک کنید.
فواید چای :
۵۰ خاصیت چای؛ ضد درد و ضد افسردگی
برخی از محققان میگویند که چای برای بیماران قلبی مفید است و از بروز لخته در خون که موجب بروز حملههای قلبی و سکتههای مغزی میشود، پیشگیری میکند، البته چای به هضم غذا نیز کمک میکند.
چای به دلیل داشتن کافئین از بروز خستگی پیشگیری میکند همچنین این نوشیدنی آرامبخش است و میتواند سردرد ناشی از خستگی روزانه را از بین ببرد. چای سرشار از آنتی اکسیدان است که از بروز سرطان پیشگیری میکند.
چای دارای ۵۰ خاصیت است که از مهمترین آنها میتوان به ضد درد، ضد آمیب، ضد آلزایمر، ضد آرتریت، ضد تصلب شرایین، ضد باکتری، ضد سرطان، ضد افسردگی، ضد قند خون، ضد التهاب، آنتی اکسیدان، ضد اسپاسم، ضد ویروس، قابض، مقوی قلب، محرک سیستم عصبی مرکزی، ادرار آور، محافظ کبد، کاهنده پرفشاری خون، محرک قدرت ایمنی بدن، کاهش دهنده چربی خون و کاهش دهنده تری گلیسریدها اشاره کرد.
چای تازه دم، برطرف کننده خستگی
طرز دم کردن چای صحیح این است که مقداری چای خشک در قوری ریخته و آب جوش به آن اضافه شود همچنین به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی شعله غیرمستقیم قرار گیرد تا به آرامی دم بکشد.
هر چه چای تازه دمتر باشد، خوش بو و خوش طعمتر است و هر چه بماند، مواد تلخ آن بیشتر شده و بو و مزه آن را تغییر میدهد البته چای هرچه ماندهتر باشد، خاصیت رفع کننده خستگی آن کاهش پیدا میکند چون کافئین آزاد شده با دیگر مواد ترکیب شده و خاصیت خود را از دست میدهد.
افراد باید از مصرف چای داغ پرهیز کنند به دلیل اینکه موجب بروز سرطان میشود و بررسیها نیز نشان داده است افرادی که چای بسیار داغ میخورند، بروز سرطان در آنها بیشتر است همچنین چای به دلیل داشتن انواع تانن، ضد باکتری و ضد ویروس است.
نکات ضد و نقیض درباره مصرف چای
بررسیها نشان داده است که چای میتواند برای سلامتی مفید باشد و گاهی نیز تصورات نادرستی درباره این نوشیدنی مطرح میشود که میتوان به برخی از آنها اشاره کرد.
برخی متخصصان معتقدند چای برای سلامتی دهان و دندان مفید است این در حالی است که برخی نیز عنوان میکنند که مصرف زیاد چای موجب سیاه شدن دندانها میشود.
برخی از متخصصان میگویند که مصرف چای موجب بروز کمخونی میشود و برخیها نیز معتقد هستند که مصرف چای موجب کمخونی میشود.
بسیاری از متخصصان معتقدند که مصرف معمولی چای ضرر ندارد ولی برخی از متخصصان تغذیه معتقدند که اگر بیش از ۵ لیوان چای در روز مصرف شود مشکلزاست.
برخیها میگویند مصرف چای سرطانزاست ولی متخصصانی نیز میگویند که چای سرشار از آنتی اکسیدان است و از سرطان پیشگیری میکند.
چای؛ ضرر یا سود؟
مصرف چای موجب سیاه شدن دندانها نمیشود
احمدرضا درستی مطلق، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» میگوید: از دید علمی چای چند مزیت دارد و یکی از مزیتهای آن این است که یک لیوان چای، فلوئور مورد نیاز یک فرد را در طول روز تأمین میکند و مصرف ۳ لیوان چای در روز مانعی ندارد.
وی بیان میدارد: اگر بیش از ۵ لیوان چای در روز مصرف شود، به بدن ضرر میرساند و موجب افزایش فلوئور بدن و بروز فلوئوریست در بدن و بروز نقاط قهوهای رنگ بر روی دندان میشود، دندانها را از بین میبرد و استخوان را نیز پوک میکند.
محمد صالحی سورمقی استاد فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید: مصرف چای معمولی ضرر ندارد و موجب بروز پوکی استخوان نمیشود همچنین دندانها را سیاه نمیکند.
مصرف چای با فاصله نیم ساعت بعد از غذا موجب کمخونی نمیشود
درستی مطلق میگوید: چای را باید با فاصله نیم ساعت بعد از غذا مصرف کرد به دلیل اینکه از جذب آهن در بدن پیشگیری میکند؛ به همین دلیل توصیه میشود که چای را همراه با غذا مصرف نشود.
محمد صالحی سورمقی نیز میگوید: بهتر است که چای را بعد از غذا و با فاصله ۲ ساعت مصرف کرد به دلیل اینکه مصرف چای بعد از غذا، تمام آهن غذا را از بین میبرد و مانع جذب آن در بدن میشود.
مصرف معمولی چای به بدن ضرر نمیرساند
درستی مطلق به خبرنگار اجتماعی باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار میدارد: اگر بیش از ۵ لیوان چای مصرف کرد به دلیل داشتن فلوئور موجب پوکی استخوان میشود و به بدن ضرر میرساند.
صالحی سورمقی ادامه میدهد: مصرف معمولی چای هیچ ضرری ندارد البته هر ماده غذایی که بیش از حد تعادل مصرف شود، مشکلزاست ولی در حد تعادل مشکلی ایجاد نمیکند
صالحی سورمقی میافزاید: افراد روزانه به یکهزار و ۵۰۰ میلی گرم کافئین نیاز دارند که این مقدار ضرری برای بدن ایجاد نمیکند ولی متخصصان توصیه میکنند که افراد روزانه یکهزار میلی گرم کافئین مصرف کنند؛ به طور معمول یک لیوان نوشابه کولا ۷۰ میلی گرم کافئین دارد و یک لیوان چای ۱۰۰ میلی گرم کافئین دارد که مصرف روزانه ۱۰ لیوان چای مشکلی ایجاد نمیکند.
به گفته وی زنان حامله در دوران بارداری خود به ۳۵۰ میلی گرم کافئین احتیاج دارند و به دلیل اینکه کافئین موجب تحریک میشود، زنان باردار میتوانند روزانه ۳ لیوان چای مصرف کنند.
چای یک آنتی اکسیدان قوی است و سرطانزا نیست
محمد صالحی سورمقی استاد فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران میگوید: چای در تمام دنیا از مصرف بالایی برخوردار است و یکی از پر مصرفترین نوشیدنیهای دنیا محسوب میشود و به دلیل اینکه مردم تمام دنیا از این نوشیدنی استفاده میکنند، تحقیقات فراوانی در این خصوص صورت گرفته و در هیچ مقاله معتبری سرطانزایی و مضرات چای مطرح نشده است.
وی اضافه میکند: چای دم کشیده دارای عطر و طعم مطبوعی است که مصرف آن موجب رفع خستگی در افراد میشود اما چای جوشیده دارای رنگ سیاه، بو و مزهای نامطبوع است و مصرف آن موجب بروز یبوست در افراد میشود. چای جوشیده سرشار از مواد قابضی به نام تانن است که بر اثر جوشیدن چای وارد آن میشود و رنگ و مزه چای را تغییر میدهد.
درستی مطلق نیز میگوید: چای سرشار از آنتی اکسیدان است و زمانی که حرارت میبیند و دم میکشد، تغییراتی را از خود نشان میدهد. مواد آنتی اکسیدانی موجود در چای بر اثر حرارت طولانی مدت از بین میروند و ارزش غذایی خود را از دست میدهد.
به گفته وی، زمانی که چای دم میکشد، باید آن را از تفاله جدا کنیم چرا که جدا کردن تفاله موجب حفظ و نگهداری مواد غذایی پر ارزش در چای میشود. توصیه میشود که پس از ۱۰ دقیقه تفاله را از چای جدا کرده و آب و مایع آن را نگهداری کنیم.
در کل چای فواید زیادی دارد و اگر در حد تعادل مصرف شود هیچ مشکلی ایجاد نمیکند.
چای یکی از آنتی اکسیدانهای قوی است و میتواند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شود. البته چای باید در شرایط مناسب تهیه شود؛ رنگ چای باید نارنجی رنگ باشد و اگر دارای رنگ تیره باشد جوشیده و خاصیت آن از بین رفته است.
منبع:fa.parsiteb.com