گیاهخواری به چه معناست؟
گیاهخواری به معنای پرهیز از خوردن گوشت جانوران است که ممکن است شامل پرهیز از غذاهایی مانند شیر، فراورده لبنی، تخممرغ و عسل که خاستگاه جانوری دارند نیز بشود. چندین نوع گیاهخواری وجود دارد که بسته به نوع آن، جهتگیری گیاهخواران در برابر حیوانات دامی و فراوردههای دامی متفاوت است. عدهای از گیاهخواران در کنار نخوردن و یا کمتر خوردن فراوردههای جانوری با آزار و کشتار آنها نیز مخالفند.
برخی از گیاهخواران از پوشیدن لباسهایی مانند چرم، ابریشم و خز که از کشتن جانوران به دست آمده نیز پرهیز میکنند. در وگانیسم (Veganism) که گاهی «گیاهخواری کامل» هم نامیده میشود از همه فراوردههای جانوری، چه از کشتن جانوران به دست آمده باشند و چه با بهرهگیری از آنها (مانند لبنیات، تخم مرغ، عسل، و...) پرهیز میشود.
امروزه در همهٔ کشورهای جهان گیاهخواران وجود دارند و در بعضی کشورها همانند هند، گیاهخواری دارای ریشههای تاریخی و مذهبی است.
با اینکه در پیش گرفتن رژیم گیاهخواری به شیوههای گوناگونی امکانپذیر است اما وجه مشترک تمام این شیوهها پرهیز از خوردن گوشت جانور خون گرم است. برای خواندن ادامه این مطلب بر روی فلش قرمز در بالای مطلب کلیک کنید.
دستهبندی گیاهخواران
گیاهخواران بر اساس نوع طرز فکر و هدفشان از گیاهخواری به دستههای مختلفی تقسیم میشوند.
وگان (Veganism): یک روش تغذیه و زندگی است که هدف آن حذف هر نوع محصول حیوانی چه در غذا و چه در مواد مصرفی است. مهمترین دلایل گرایش به وگانیسم افراد، مسائل اخلاقی یا رعایت حقوق حیوانات، حفاظت محیط زیست، حفظ سلامتی، مسائل معنوی یا مذهبی است. بسیاری از افراد وگان با پرورش صنعتی حیوانات و آزمایش روی حیوانات مخالف هستند. از مهمترین محصولات حیوانی که پاک گیاهخواران (وگانها) از مصرف آنها خودداری میکنند میتوان به انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و...)، لبنیات، تخممرغ، عسل، ابریشم، چرم، خز، و... و نیز محصولاتی که در آنها از فراوردههای حیوانی (مانند ژله که از ژلاتین بدست میآید) استفاده شدهاست اشاره کرد.
خامگیاهخواری (Raw Veganism): در این روش تغذیه گوشت و لبنیات و فراوردههای آن و تخم مرغ به هیچ نوع و صورتی مصرف نمیشود. خام گیاهخواران از مواد محرکه مانند قهوه، چای، نوشیدنیهای الکلی، یا سیگار خوداری میکنند و آنها را به کار نمیبرند. غذای مصرفی این افراد شامل انواع میوه، سبزی و یا سالاد، آجیل و خشکبار مانند مغز گردو، پسته، فندق، بادام، کنجد و انواع جوانهها از قبیل جوانه گندم، عدس، ماش، نخود، سویا و مواد قندی نظیر عسل، کشمش، خرما، انجیر و شکر قهوهای و غیره است که به صورت خام و طبیعی مصرف مینمایند که میتوان آنها را به صورت غذاهای ترکیبی درآورده و مصرف کرد.
میوهخواری (Frugivore): آن دسته از وگانها که تنها از میوهها و محصولات گیاهان استفاده میکنند. فروگنها بر این باورند که حیات گیاهان نیز به اندازهٔ حیات حیوانات محترم است. آنها علاوه بر این که مصرف محصولات حیوانی را تحریم میکنند، آن دسته از محصولات گیاهی که باعث مرگ و یا آسیب دیدگی گیاهان میشود را نیز مورد استفاده قرار نمیدهند. فروگنها بر خلاف میوه خواران از غذاهای پخته نیز بهره میبرند.
گیاهخواری حاوی شیر و تخم مرغ (Ovo-lacto vegetarianism): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و...) و تخم مرغ مصرف نمیکنند اما لبنیات مصرف میکنند.
زرده گیاهخوار (Ovo vegetarian): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و...) و لبنیات مصرف نمیکنند اما تخم مرغ مصرف میکنند.
شیر گیاهخوار (lacto-vegetarian): گیاهخوارانی که انواع گوشت (گوشت قرمز، مرغ، آبزیان، ماکیان و...) و تخم مرغ مصرف نمیکنند اما لبنیات مصرف میکنند.
گیاهخواری زیستمحیطی (Environmental vegetarianism): انتخاب رژیم غذایی است که با هدف بهبود شرایط محیط زیست انجام میشود.
نیمه گیاهخوار (Semi-Vegetarian): گیاهخوارانی که گوشت قرمز مصرف نمیکنند اما از گوشت مرغ و ماهی استفاده میکنند.
پسکیترینیسم (Pescetarianism): گیاهخوارانی که گوشت دریایی مانند ماهی و صدف دریایی مصرف میکنند.
گیاهخواران اقتصادی: به کسی گفته میشود که به دلیل اجبار اقتصادی یا انتخاب عمدی شکل زندگی ساده، به گیاهخواری رو آورده باشد.
کسانی که -جز گوشت محصولات دریایی- محصولات گوشتی و غیرگوشتی دیگر حیوانات را مصرف نمیکنند.
کسانی که -جز گوشت محصولات دریایی- محصولات گوشتی حیوانات را مصرف نمیکنند اما محصولات غیرگوشتی حیوانات را مصرف میکنند.
فواید
خوردنیهای گیاهی گوناگون
از آن جایی که بیشتر گیاهخواران از منابع یا غذاهای حیوانی استفاده نمیکنند و نیز با توجه به این که کلسترول یکی از انواع چربیهایی است که تنها در منابع حیوانی وجود دارد، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که سطح کلسترول خون گیاهخواران پایین بوده و این امر میتواند سبب جلوگیری از بیماریهایی همچون فشار خون، انسداد عروق و سکته قلبی شود. امروزه ثابت شده کسانی که به مقدار زیاد از فراوردههای گوشتی بهره میبرند بیشتر مستعد ابتلاء به بیماریهای قلبی، کلیوی و سرطانها هستند.
همچنین کمبود چربی در رژیم گیاهخواری سبب جلوگیری از چاقی و چربی خون و همچنین پیامدهای ناشی از آن از جمله سرطان پروستات میشود و نیز به علت بالا بودن میزان فیبر غذایی از یبوست و بروز سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
پژوهشهای جدید نشان میدهند رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاهخواری میتواند کلید زندگی طولانی باشد. بر طبق این بررسیها، کاهش مصرف مواد پروتئینی مانند گوشت میتواند روند پیر شدن را در انسان کاهش داده و امید به زندگی را نیز به طور قابل توجهی افزایش دهد. دانشمندان سالهاست که اعتقاد دارند رژیمهای غذایی کم کالری که میزان مصرف کالری در آنها تقریباً ۶۰ درصد رژیمهای امروزی است میتواند منجر به افزایش عمر انسانها شود. اما دانشمندان انگلیسی کشف کردند که کلید زندگی طولانی کاهش میزان مصرف پروتئین است و نه کاهش مجموع کالری دریافتی انسانها. به این ترتیب بر اساس کشف جدید، مردم بدون نیاز به کاهش میزان کالری که در طول روز مصرف میکنند میتوانند با مصرف کمتر مواد پروتئینی مانند گوشت، ماهی و... عمر خود را افزایش دهند. دکتر ماتیو پایپر از دانشگاه کالج لندن در این باره گفت: رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاهخواری یکی از روشهای رسیدن به این هدف است. پژوهشهای ما نشان میدهند که کاهش ۳۰ درصدی میزان کالری مصرفی در طول روز میتواند خطر ابتلاء به سرطان و حملات قلبی را نزدیک به ۵۰ درصد کاهش داده و طول عمر انسانها را یک سوم افزایش دهد. دانشمندان با انجام پژوهشهایی روی مگسهای میوه متوجه شدند اسیدهای آمینه تأثیر زیادی روی طول عمر انسانها دارند. به خصوص تغییر در میزان مصرف یک آمینو اسید به نام متیونین بسیار در افزایش طول عمر مؤثر بودهاست. اگرچه بین انسانها و مگسها تفاوتهای زیادی وجود دارد، اما محققان معتقدند نتایج این آزمایشها در دستهٔ عمدهای از حیوانات گوناگون و همچنین روی انسانها صدق میکند. متیونین در شکلگیری بسیاری از پروتئینها لازم است. این ماده به طور طبیعی در غذاهایی مانند ماهی، گوشت و تنقلات وجود دارد.
به باور انجمن تغذیه آمریکا (ADA) رژیمهای غذایی گیاهخواران، شامل گیاهخواران کامل یا وگانها، سالم هستند و نه تنها مواد مغذی لازم برای بدن را تأمین میکنند که در پیشگیری و درمان بیماریهایی همچون چاقی، دیابت و برخی سرطانها سودمندند.
منبع:fa.wikipedia.com